Se srdcem se musí zacházet jemně jako s dívkou, doporučuje profesor Pirk

3. červen 2021

Já už nebuduji kariéru, tak mohu říkat, co si myslím. Zásadní chyba v tomto roce byla, že jsme lidem nedávali naději, domnívá se kardiolog Jan Pirk.

„Když je člověk ve stresu, tak to snižuje obranyschopnost a hůř se stůně. Proto jsem říkal, že covid je taková blbá chřipka. Když jsem se v roce 1991 stal přednostou kliniky, měl každý operatér povinnost přijít za pacientem, popovídat si s ním a vlít mu do žil důvěru. Člověk, který se víc bojí, se hůř budí z narkózy.“

V hotelových službách máme ještě manko

Se srdcem se musí zacházet jemně jako s dívkou, doporučuje profesor Pirk, který v IKEM pracuje už 47 let. „Cévy mají 1 až 2 milimetry a my tam musíme dát bypass, na to máme lupové brýle.“ Přiznává, že v hotelových službách mají české nemocnice ještě velké manko. „Když jsem pracoval v Dánsku, tak pacienti dostávali ráno jídelníček, kde si v rámci své diety mohli vybírat.“

Pozval někdy nějakou ženu na svoji pověstnou sbírku motýlků? „Ani nevím, kolik jich mám. Mám je rozdělené na dvě party. Jedné říkám, domov důchodců, kde jsou ti starší, otrhaní. A  pak jsou ti v aktivní službě, tam jich bude tak 50 až 60."

Proč se v IKEM plánovaly operace podle toho, jaké byly v zásobě krevní skupiny? Co se naučil díky Svědkům Jehovovým? Těší se na besedy do gymnázií? 

autoři: Tereza Kostková , zk

Související