Šachy hraju každé ráno, říká televizní moderátor Rey Koranteng

30. duben 2020

Televizní moderátor je nestabilní profese. Je to půjčený dar, o kterém nikdy nevíte, jak dlouho bude trvat, říká Rey Koranteng. On měl štěstí, že trvá víc než 20 let.

„V Meteopressu jsme zpracovávali grafiku pro Novu. Nabídli mi moderování počasí a po pěti letech přišly Televizní noviny. Všechno se to dělo náhodou,“ dodává Rey Koranteng.

Jeho maminka je Češka, tatínek lékař z Ghany, který tu studoval medicínu. „V Ghaně jsme do mých dvou let i žili, ale maminka onemocněla a už se tam nevrátila. Možná tam nechtěla být. Moje teta tvrdí, že jsem otisk českého dědy, který měl rád historii i šachy, jako já.“

Šachy prozradí myšlení lidí různých národností

„Šachy si zahraju každý den dopoledne. Dneska jsem hrál s Indem. Je zajímavé sledovat, jak lidé různých národností jinak myslí a hrají. Přemýšlím, co asi o mě říká ten na druhé straně. Mě zaujaly šachy už na základce a od té doby hraju pravidelně. Mám kamarády, se kterými hrajeme jednou za rok miniturnaj.“

Rey Koranteng miluje létání. „Mám pilotní zkoušky na větroně. Snažím se i o ultralight, ale nejsem schopný to dodělat. Když se narodila třetí dcera, tak trávím víc času s dětmi, ale létám pořád. Moje žena se dřív bála už na letišti, ale dneska létá v pohodě. Mám rád okolí letiště v Roudnici nad Labem,“ dodává Rey Koranteng.

Jak s lidmi zamává na začátku popularita? Jak vypadá pracovní den moderátora? Jaké měl v dětství přezdívky?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související