Rudyard Kipling: Mauglí. Jan Cina v dobrodružném příběhu z Knih džunglí

26. březen 2023

Vydejte se do indické džungle a prožijte dobrodružství chlapce Mauglího, který vyrůstá ve vlčí smečce. Dvoudílná dramatizace slavného příběhu s hudbou Symfonického orchestru Českého rozhlasu a s Janem Cinou v hlavní roli zpracovává obě dvě Knihy džunglí – život mezi zvířaty i návrat k lidem. Kam Mauglí patří?

Dramatizace: Marie Špalová
Texty písní: Tereza Verecká
Zvuk: Jonáš Rosůlek
Zvukový design a hudba: Miro Tóth
Hraje: Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Dirigent: David Švec
Účinkují: Jan Cina, Vojtěch Vondráček, Lubor Šplíchal, Jiří Vyorálek, Vasil Fridrich, Martin Finger, Helena Dvořáková, Václav Marhold, Jan Hofman, Miloslav König, Klára Suchá, Antonie Formanová, Petra Kosková, Jiří Roskot, Lenka Zbranková, Kryštof Krhovják, Libor Hruška, Petr Čtvrtníček, Jan Battěk, Renata Kubišová, Kateřina Marie Fialová, Hana Marie Maroušková, Hynek Chmelař a Veronika Lazorčáková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 19. 3. 2023

KUPUJTE NA RADIOTÉKA.CZ

Hluboký příběh o přátelství, lásce, ale i boji o přežití nás zavede do džungle, v níž se malý chlapec Mauglí (Jan Cina) musí naučit vlčí řeči, zákonům džungle a pravidlům slušného chování. Spravedlivými, ale přísnými učiteli mu jsou vlci v čele s vůdcem smečky Akélou (Vasil Fridrich), dobrosrdečný medvěd Balú (Lubor Šplíchal), chytrý pardál Baghíra (Vojtěch Vondráček), mrštný had Ká (Miloslav König) a mnozí další. Porazí nakonec zákeřného a pomstychtivého tygra Šér Chána (Jiří Vyorálek)? A nalezne své lidské rodiče?

„Kiplingova předloha má k romantické pohádce opravdu daleko. Je to napínavý, dramatický a leckdy i krutý příběh. Přežít v džungli znamená být vnímavý a pozorný ke všem zvukům kolem. Od toho se odvíjela i má adaptace.

Čtěte také

Džungle je podle mě geniální zvukovou partiturou, a když má navíc posluchač možnost měnit perspektivy a chvíli být s Balúem na zemi a ve vteřině se s Mauglím na liáně vyhoupnout do koruny stromů k opicím, je to zážitek,“ popisuje autorka rozhlasové dramatizace Marie Špalová.

V prvním dílu jsme svědky známého, mnohokrát zpracovaného příběhu, v němž malý Mauglí dospěje v muže a rozhodne se, že musí odejít k lidem, protože jej vlčí smečka nechce přijmout mezi sebe, přestože mezi nimi vyrost. Druhý díl se odehrává v malé indické vesnici. Lidé se k Mauglímu však chovají snad ještě hůř než zvířata. Je pro ně špinavé zvíře, které mezi ně nepatří. Pokřikují na něho, posmívají se mu, hází na něj kamení.

Kam Mauglí patří?

Téma hledání svého místa ve společnosti a vyčleňování těch, kteří z nějakého důvodu nezapadají, podpořila režisérka Bela Schenková využitím různým sborů, v nichž herci a herečky rytmicky ztvárňují dav pokřikujících lidí, opic či vlků. Mauglí se musí postavit sám za sebe a čelit rozzuřenému davu.

„Kniha džunglí je pro mě příběhem o nejvšednějších a zároveň nejpodstatnějších pocitech, jako je láska, nenávist, bolest, odvaha či smutek ze ztráty blízkého. Když jsem přemýšlela nad celkovým pojetím, cítila jsem, že téma, kdy dítě pozoruje, jak chování ostatních může ovlivnit jeho vlastní životní cestu, je tak silné, že využít orchestr by mohla být cesta k mnohem silnějšímu a autentičtějšímu prožitku. Díky hudbě a jejímu zpracování se pro mě příběh Mauglího stává mnohem skutečnější,“ vysvětluje Bela Schenková, která se společně s hudebním skladatelem Miro Tóthem rozhodla na Mauglím spolupracovat se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Hudba velkolepého orchestru vytváří pestrý svět nebezpečné i čarokrásné džungle, v níž se odehrává napínavé drama o hledání vlastního místa ve společnosti.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.