Role Václava Havla pro mě byl dar, hodnotí zpětně herec Viktor Dvořák

19. červen 2023

Zahrál si ve filmu prezidenta Václava Havla. „Viděl jsem film třikrát a teď v létě ho uvidím opět s tříletým odstupem. A vždycky si říkám: Tady bych to udělal jinak a tady se mi to docela líbí,“ ohlíží se herec. Na čem v této době pracuje? Jaké má zkušenosti se zahraničními produkcemi? Chtěl by dnes začínat s herectvím? Mají dnes mladí více příležitostí?

Na natáčení snímku Havel vzpomíná rád. „Byl to dar. Lidi mě od té doby jinak zdraví a připadá mi nepatřičné, že se na mě dívají stejnýma očima jako na něj. Nepřísluší mi to, ale současně je to vlastně hezké. Zrcadlí se mi v tom, jak mají Češi pana Havla uloženého v duši a jak by byli možná rádi, kdyby tady ještě byl,“ vypráví Viktor Dvořák.

Lidé se ho prý často ptají, jestli měl na specifickou mluvu Václava Havla kouče nebo poradce. „Musím říct, že moc ne. Trénoval jsem si to doma.“

Viktor Dvořák má teď čerstvě za sebou premiéru shakespearovské hry Jak se vám líbí, kde hraje královského šaška. „Býval jsem velký trémista a jsem jím pořád. Většina herců zná trému velmi dobře. Jde o to naučit se s ní pracovat, mít ji ideálně za kamaráda a použít napětí k tomu, aby byl váš výkon ještě lepší. Svazující tréma je na houby,“ uzavírá herec v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.