Richard Hindls: Které státy jsou pro Česko rizikem při přetahování o pracovní sílu z východu?

15. leden 2019

Do Česka přichází za prací víc lidí, než kolik jich odchází za lepším do zahraničí. ČR je v tomto ohledu v regionu střední a východní Evropy druhou nejatraktivnější zemí. Jaký to má vliv na trh práce?

V letech 2000–2015 přišlo do Česka o 3,5 % více lidí, než kolik jich ze země odešlo. Ze studie, kterou vypracoval britský Legatum Institute s podporou Erste Group, vyplývá, že atraktivnější pracovní trh nabízí ve středoevropském regionu pouze Rakousko. Kdo k nám přichází? Odkud? A na jaké pozice?

„Na prvním místě je logicky Slovensko,“ říká na Dvojce Richard Hindls. „Na druhém místě je Ukrajina, pak Polsko. Na čtvrtém místě je Vietnam. To může souviset s tím, že první generace Vietnamců tu má kořeny ještě z 80. let, kdy tu řada z nich studovala a zůstala. Pak je to Rusko, Rumunsko, ale taky Němci, protože je tu blízká příhraniční oblast. A pak Rakušané a Maďaři. Logicky primárně země, které jsou okolo nás.“

Kam Češi odcházejí

Pečovatelská služba v domácím prostředí

A kam zase my odcházíme? „Na prvním místě je opět Slovensko, ale pak už dál je to pořadí trochu jiné. Na druhém místě je Německo, logicky, je to blízko a relativně nižší cenová hladina směrem na západ od nás. Na třetím místě je Rakousko, z podobných důvodů. Na čtvrtém místě jsou USA. Na pátém je Kanada, na šestém Velká Británie, ale to se může po dnešku změnit. Pak Izrael, obrovské možnosti vzdělání, velmi zajímavý stát. Pak Austrálie a pak Švýcarsko a Španělsko.“

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Hospodářské noviny upozornil, že pracovní sílu z Východu nám můžou přetáhnout Poláci a Maďaři. Prý jsou pružnější ve vydávání víz. Naše firmy kritizují právě obrovskou byrokracii při přijímání zahraničních pracovníků. Nehrozí dramatický odliv pracovní síly?

Ukrajinci v nemocnicích

„Velká migrace je ve zdravotnictví, zejména v příhraničních oblastech. Naše zdravotnictví a pečovatelská služba teď trpí na velký nedostatek lidí. Z druhé strany do našich nemocnic přicházejí lidé z Ukrajiny,“ popisuje ekonom. „Na druhé straně například Spojené státy jsou dnes založeny na tom, že přijímají lidi z celého světa.“

„Univerzitní a vědeckovýzkumná elita je ve Spojených státech velmi často ze zahraničí anebo má kořeny v zahraničí. To je přirozená věc. Otázka návratu je většinou spojena s tím, jak ty lidi ohodnotit. Ale ono to opravdu není jen v těch penězích,“ uzavírá v pořadu Jak to vidí... Richard Hindls.

Další témata rozhovoru: Bude trvat napětí na trhu práce? Porostou mzdy v roce 2019? V čem byla unikátní transformace země po roce 1989? Jak rostla ekonomika v letech 1990–2018?

autoři: Zita Senková , rota
Spustit audio

Související