Řezník František Kšána je i trochu psycholog: „S frontou musíte pracovat!“

9. duben 2019

I když je František Kšána řezníkem, je i trochu psychologem. Je to tím, že nejenže maso porcuje a dělá z něj všelijaké dobroty, ale taky prodává. A to je někdy oříšek, jak se svěřil Tereze Kostkové.

„Správnej prodavač a obchodník má lidi už trochu přečtený a musí být psycholog. Nerad říkám, že s lidma manipuluju, ale když vidíme, že je někdo od přírody trochu nevrlej, tak si toho člověka ve frontě vyhmátneme, začneme s ním mluvit a třeba ho vezmeme přednostně na řadu. Třeba není nevrlej, ale někam pospíchá. Takže ta práce se zákazníkem je neustálá a s frontou musíte pracovat. V obchodě vytváříte atmosféru, která musí být vždycky hezká,“ ujistil v Blízkých setkáních.

Řezník František Kšána ml.

Je hezká i samotná řezničina? „Je to přístup k potravině a tradici. Možná to beru filozoficky, ale když člověk jí kvalitní potravinu, která ho dělá zdravějším a spokojenějším, tak to beru jako poslání.“    

Pamatuje se ještě na dřívější podpultovky? Proč nelze vyudit párek a hned ho prodat? Kterou věc se naučil od tatínka? Co dělá s masem, které neprodá? Čím se má zákazník řídit, aby koupil dobrý kousek masa?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.