Revma je dobré odhalit včas

30. březen 2012
Rada pro tento den

Také pro onemocnění pohybového ústrojí platí, že léčba bývá tím efektivnější, čím dříve je zahájena.

Onemocnění vyžaduje péči specialisty
Nečastějším zánětlivým onemocněním kloubů je revmatoidní artritida, lidově zvaná revma. Dochází při ní k poruše imunitního systému, který napadá klouby, vyvolává v nich chronickou bolest a nevratně je poškozuje. Jak se onemocnění zpočátku projevuje? ˇÚnavou, slabostí, zvýšenou teplotou a pobolíváním kloubů. Zatím nejde o nic mimořádného. Klouby mohou být trochu oteklé a ranní bolest po rozhýbání ustupuje. Ve těle už se však rozjíždí autoimunitní reakce, která časem může pacienta připravit o pohyblivost. Už v této chvíli je proto na místě navštívit specialistu − revmatologa. Revmatoidní artritida A probíhá nejčastěji ve střídavých cyklech ‑ pravidelně se střídají období vzplanutí choroby se stavy, kdy je nemoc prakticky nepřítomná. Po přesném vyšetření mohou lékaři naordinovat léčbu, která zánět potlačí a navodí příznivé stavy bez obtíží.

Jaké jsou příznaky?
Čeho bychom si měli všímat, máme–li sami podezření na revma? Nejprve bývá postiženo několik drobných kloubů rukou a nohou, později velké klouby – kolena, kyčle, ramena či lokty. Typické je symetrické postižení: oteklé jsou stejné klouby na obou stranách těla. Většinou se nejedná o konečnou řadu kloubů, ale o klouby spojující záprstní kosti s prsty. Charakteristické je, že bolesti jsou klidové; o slovo se hlásí převážně ve druhé polovině noci nebo brzy ráno. Typickým příznakem je ranní ztuhlost kloubů, ustupující po rozcvičení. A také deformita kloubů, například stočení prstů rukou na malíkovou stranu.

Další rady najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.