Řemeslo pro prince. Pohádka o tom, jak jsou důležité nejen vědomosti, ale i zkušenosti

10. září 2023

Král s královnou měli tak moc strach o svého jediného syna, že mu nikdy nedovolili ani na krok opustit království. Nyní však nadešel čas, aby princ Jan začal vládnout. Jak však může usednout na trůn bez zkušeností? Znalosti získané z knih přece k vládnutí nestačí! V pohádce uslyšíte Kateřinu Hrdinovou, Jana Hofmana, Otakara Brouska a mnohé další.

Účinkují: Kateřina Hrdinová, Jan Hofman, Jan Battěk, Dana Batulková, Otakar Brousek ml., Petr Vaněk, Simona Vrbická-Koptová, Luboš Veselý, Antonie Talacková, Jana Stryková, Zuzana Slavíková-Čisáriková, Ivan Řezáč, Aleš Procházka, Kamil Halbich, Michal Zelenka, Julie Stejskalová, Vladimír Hrabal, Vojtěch Franců, Jiří Knot, Jiří Litoš, Tomáš Pergl, Petr Šplíchal, Eva Přibylová, Libuše Šplíchalová, Radka Tučková, Libor Vacek a Jana Knappová
Napsala: Denisa Kimlová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Hudba: Ondřej Gášek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 10. 9. 2023
Natočeno: v roce 2023

Jak naučit prince, který celý život strávil pouze čtením knih, nějaké pořádné práci? Nelze přeci předat vládu někomu, kdo se ještě náležitě nepotkal se životem! Poslat prince do světa? Podle krále Radovana je užitečnější, aby se budoucí panovník rozuměl místním poměrům, věděl, jak vypadá podzámčí i malé vísky, co trápí poddané a z čeho jsou šťastní? Rozhodne tedy, že princ Jan nebude po dobu jednoho roku užívat královských privilegií a v převleku ho pošle do města, kde se zařadí mezi uchazeče o řemeslo. Kromě znalostí potřebných k vládnutí se naučí i pořádné práci, a dokonce se i zamiluje. Co když však pro něj královští rodiče plánují spíše sňatek s bohatou princeznou než s chudou dívkou z truhlárny?

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související