Rebarborové koláčky s vanilkovým krémem
Tuhle rebarborovou lahůdku je nejlepší podávat s kopečkem zakysané smetany.
Ingredience:
Korpus
375 g těsta
250 g rebarbory (pokrájené na menší kousky)
300 g jablek (oloupaných, pokrájených na menší kousky)
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z jednoho pomeranče
Na vaječný krém
150 ml 40% smetany ke šlehání
150 ml plnotučného mléka
1 lusk vanilky
3 vejce
85 g krupicového cukru
kůra z jednoho pomeranče
Příprava:
1. Troubu předehřejte na 190 °C. Těstem vyložte koláčovou formu. Překryjte papírem na pečení a 15 minut předpékejte.
2. Pak sundejte pečicí papír a 10–15 minut dopékejte dozlatova. Upečený základ koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C.
3. Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče.
4. Po 10 minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále držet tvar. Nechte lehce zchladnout. Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Přiveďte k varu.
5. V misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs.
6. Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte (nejlépe přes cedník) do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.
7. Když je korpus koláčků upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem. Pečte 30–35 minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink.
8. Vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.