Rebarborové koláčky s vanilkovým krémem

27. květen 2016

Tuhle rebarborovou lahůdku je nejlepší podávat s kopečkem zakysané smetany.

Ingredience:

Korpus
375 g těsta
250 g rebarbory (pokrájené na menší kousky)
300 g jablek (oloupaných, pokrájených na menší kousky)
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z jednoho pomeranče

Na vaječný krém
150 ml 40% smetany ke šlehání
150 ml plnotučného mléka
1 lusk vanilky
3 vejce
85 g krupicového cukru
kůra z jednoho pomeranče

Příprava:

1. Troubu předehřejte na 190 °C. Těstem vyložte koláčovou formu. Překryjte papírem na pečení a 15 minut předpékejte.

2. Pak sundejte pečicí papír a 10–15 minut dopékejte dozlatova. Upečený základ koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C.

3. Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče.

4. Po 10 minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále držet tvar. Nechte lehce zchladnout. Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Přiveďte k varu.

5. V misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs.

6. Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte (nejlépe přes cedník) do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.

7. Když je korpus koláčků upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem. Pečte 30–35 minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink.

8. Vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.

Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.

autor: jkč
Spustit audio