RARITNÍ VIDEO: Olympic po srpnu 1968 zpívá ve francouzské televizi francouzskou písničku

2. únor 2017

„Ve třetí sloce jsem už věděl, že už jenom něco blábolim, už jsem se potil a chtěl jsem okamžitě umřít. A to tam všechno je vidět,“ říká Petr Janda k videu z Francie. Olympik tam původně v srpnu 1968 odjel na 14denní dovolenou. Když ale do Československa přijely tanky, rozhdli se tam zůstat a s vypůjčenými nástroji koncertovat. „Bylo to zoufalý. Měli jsme trošku jinou představu,“ přiznává Janda. V tu dobu měl ročního syna a ve Francii byl bez něj jen s manželkou.

„Všude nás za pár dní vyhodili, protože jsme neměli světovej repertoár a taky jsme se ho odmítali učit.“ Tehdy se ale objevil jejich pozdější manažer Daniel Hortis, který pro Olympic složil i písničku Dans les rues de Prague (V ulicích Prahy). „Moc se nám nezdála. Ale bylo nám blbý odmítnout. Trochu jsme jí předělali a natočili.“

Blábolení a pot v přímém přenosu

Olympic s ní nakonec vystoupil i ve francouzské televizi. „14 dní jsem se ten text učil, až jsem si myslel, že ho umím. První sloku jsem pak nějak odzpíval. Ve druhý se mi to začalo bortit. A ve třetí jsem už jenom něco blábolil a chtěl jsem okamžitě umřít. A to tam všechno je vidět.“


Věděli jste, že...
se Olympik tehdy přejmenoval? „Olympic je řecký slovo. A protože jsme Češi, uvažovali jsme, že bysme se měli přejmenovat. Třeba na Pragensis nebo Pragatour. Nakonec někdo přišel se jménem Five Travellers (Pět cestujících). A to nám pak už ve Francii zůstalo,“ vzpomíná Petr Janda.

„Úplně tak blbý to není. Ale ta písnička bohužel moc nezabodovala. Kdybysme tam tenkrát hráli něco jinýho, možná bysme přes tu televizi udělali lepší kariéru,“ hodnotí zpětně Janda. Kromě písničky ve francouzštině hrál Olympic ve francouzské TV 3. prosince 1968 ještě píseň Tvé neklidné svědomí.

Raritní francouzská LP

Kromě výstupu v televizi zařídil Daniel Hortis Olympiku ještě natáčení LP Five Travellers: Story of a wonder. Na Vánoce 1968 se Olympic vrátil do Čech. V srpnu 1969 ale už zase připravoval ve Francii LP. Studiové nahrávky vyšly až po dlouhých 42 letech v roce 2011 na albu Olympic/The Travellers: Back to love.

autoři: Petr Janda , rota

Související