Rada pro tento den - 9.9.

9. září 2010
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady Aloise Mikysky z Třebíče, jak sbírat a zpracovávat šípkové plody.

Šípky sbíráme již vyzrálé, jasně červené, ale raději ještě tuhé, i když měkké jsou nejsladší. Vaříme z nich především chutný čaj, který připravujeme různými způsoby. Nejčastěji se čaj vaří z rozdrcených plodů, ale má to svá úskalí. Nápoj je nutné totiž velmi dobře cedit, protože může obsahovat droboučké chloupky, které se těžko odstraňují. Proto pokud chceme vařit čaj z rozdrcených šípků, ještě před sušením plody raději nadrobno nakrájíme. Čaj pak připravíme jednoduše: Do studené vody vložíme suché plody (ideální je třeba večer před ranním vařením čaje), ráno vodu uvedeme do varu, chvíli povaříme, odstavíme a během dne sléváme čaj do hrnků a popíjíme. Šípky necháváme celou dobu louhovat. Čaj samozřejmě vaříme ve větším hrnci. Ani když celou várku čaje vypijeme, šípky nevyhazujeme, čaj z nich uvaříme ještě nejméně dvakrát – je stále chutnější a barevně výraznější. Posbírané šípkové plody také můžeme uložit do mikrotenového sáčku a zamrazit je. Nádavkem připojujeme recept na šípkovou omáčku, která je ideální ke zvěřině.

Budeme potřebovat:
3 lžíce sušených šípků,
2 hřebíčky, citronovou kůru,
4 lžíce červeného vína,
1 lžíci citronové šťávy,
cukr, vývar, máslo
mouku na jíšku
sůl
Sušené šípky povaříme s hřebíčky a citronovou kůrou. Rozvařené šípky dobře prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme a dochutíme vínem a citronovou šťávou. Nakonec omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky a povaříme. Pokud není zvěřina, dobře poslouží plátek vařeného hovězího masa s houskovými knedlíky.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář nebo na našich webových stránkách ireceptar.cz.

Spustit audio