Rada pro tento den - 7.8.

7. srpen 2007
Rada pro tento den

Dnes jsme ze srpnového čísla časopisu Receptář pro pěstitele trávníků vybrali rady, co dělat, když se v pečlivě udržovaném porostu objeví nežádoucí rostliny, především mech.

Trávníky jsou porosty tvořené několika druhy trav, které po celou svoji vegetační dobu mají vysoké nároky na dusík. Nedostatek tohoto prvku se pak projeví například tím, že se v porostu objeví sedmikrásky či jetel plazivý. Pomůže pak přiměřené hnojení a sečení, kdy posílené traviny samy vetřelce vytlačí.

Velmi často v trávníku bují také mech. Má nejen velmi nízké nároky na dusík a živiny, ale i na světlo, vodu i teplo. Jeho přítomnost signalizuje, že na daném místě se trávníku jednoho ze jmenovaných faktorů, tedy živin, světla, vláhy a tepla buď nedostává, nebo je ho naopak příliš (například plné slunce na jižním svahu zahrady). K hubení mechu je možné použít například přípravek Antimech. Aplikujeme ho na posečený trávník v množství 30-60 g/m2 nebo v koncentraci 0,5 %. Přípravek mech rychle zničí a pro ostatní rostliny je přitom neškodný.

Nejdůležitější ale je, abychom se ihned po aplikaci přípravku snažili zlepšit podmínky pro růst trávy podle zjištěného nedostatku - to znamená že trávník přihnojíme, zvýšíme nebo naopak omezíme zálivku, případně na daném místě trávník odvodníme. Pokud tedy po aplikaci Antimechu trávníku nepomůžeme, mezery vzniklé po prvním hubení mech opět obsadí. Novým přípravkem proti mechu je Mogeton 25WP, který je vhodný pro ošetření trávníku v bezprostřední blízkosti dlažby, neboť na ní nezanechává neodstranitelné skvrny.

Spustit audio