Rada pro tento den - 6.2.

6. únor 2008
Rada pro tento den

Prázdné PET láhve jsou vděčným materiálem, který šikovné české ruce dokáží využít k ledasčemu. Víte, že mohou také sloužit jako léčebná pomůcka? Dočetli jsme se to v únorovém čísle časopisu Receptář, ve kterém se o svoji zajímavou zkušenost se čtenáři podělila Eva Skoumalová z Lipníku.

Píše, že plastové láhve můžeme používat k chlazení bolavých míst, nebo k ohřívání prochladlých částí těla. Pokud chceme tišit bolest chladem, láhve naplníme studenou vodou a dáme je zmrazit položené na bok do ledničky. Láhev neplníme až po okraj, ale necháme v ní několik centimetrů prázdného místa. Zmrzlá voda totiž nabyde na objemu. Láhev se zmraženou vodou zabalíme do tenké bavlněné látky a položíme ji vedle části těla, která nás bolí - například po úrazu - a kterou potřebujeme zchladit. Láhev vydrží chladit celou noc, je ovšem vhodné mít v záloze alespoň jednu zmraženou láhev na výměnu. Používáme velké láhve o objemu jeden a půl až dva litry, menší láhve nechladí tak intenzivně a brzy se ohřejí.

Podobně můžeme větší PET láhve naplnit horkou vodou a používat je jako jednoduchou a praktickou náhradu termoforu. Do láhve samozřejmě nelijeme vroucí vodu. Můžeme si takto naplnit více láhví, které nám poslouží vždy, když si potřebujeme prohřát prokřehlé končetiny nebo jinou část těla. Láhve dáme pod pokrývku nebo pod peřinu, můžeme je rovněž zabalit do tenké bavlněné látky - prohřejí nás velmi rychle, dává k dobrému svoji zkušenost paní Skoumalová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.