Rada pro tento den - 6.1.

6. leden 2009
Rada pro tento den

Zima je dobou zabijaček. Z lednového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak správně připravit jitrnice. Jsou od zkušeného profesionála s příznačným jménem Vlastimil Řezník.

Čtyři kusy masa ovaru z vařené vepřové hlavy si schováme na paštiku a všechno ostatní, co na stole zůstane, semeleme do jitrnic. Šňupáček - tedy prasečí rypák, uši, plíce, všelijaké odhazky, odřezky a všechno, co jsme uvařili v polívce. K tomu přidáme zbylý ovar a do tuku, který zůstane na hladině polívky natrháme asi osm rohlíků. Kousky rohlíků s nasátým tukem pak také přemeleme. Jitrnice s rohlíkem jsou totiž jemnější. Když je v nich pouze maso, nestojí za nic, jsou tvrdé. Někdo do nich mele i kůže, ale to pak skáčou jako tenisák... Česnek utřeme! Nepoužíváme mačkací strojek, protože ten vytvoří cucky. Ne. Česnek dáme na stůl, posypeme ho solí a nožem rozetřeme do pěny. Do rozemletého masa tedy přidáme utřený česnek - tak na hrst - dále balíček majoránky, půl balíčku nového koření, pepř, maso posypeme krupicí, spaříme ji vřelou polívkou, osolíme a rukou vmícháme do prejtu. Po ruce již máme připravená nakrájená a z jednoho konce zašpejlovaná střeva. Jedno střevo vezmeme, navlékneme na špricnu - tedy nástroj na plnění jitrnic a jelit, do střeva namáčkneme prejt a střevo zašpejlíme. Takhle naplníme asi padesát střívek. Naplněná střívka poté paříme ve velkém hrnci ve vodě teplé 70°C až 75°C asi 10 minut nebo čtvrt hodiny, protože všechno, co je uvnitř, je už jednou vařené, jen krupice ne. Zda je jitrnice již hotová, zjistíme tak, že ji z hrnce s horkou vodou přendáme do studené vody. Když jitrnice plave, je hotová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.