Rada pro tento den - 5.12.

5. prosinec 2008
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisuReceptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady do kuchyně od Zdeňky Sikorové z Bystřice.

Chuť jablečného závinu nebo třených bábovek vylepšíme rozinkami naloženými v rumu. Můžeme používat i do rumu naložené sušené ovoce. Uchováváme je pak například ve skleničce od dětské přesnídávky a máme je tak kdykoliv po ruce bez obav, že by se rozinky či ovoce zkazily - alkohol jimi důkladně prosákne a konzervuje je. Když rumové rozinky či ovoce vypotřebujeme, ihned můžeme do rumu nasypat další a alkohol dolijeme.
Pudink uvaříme jednoduše a bez připálení v mikrovlnné troubě. Svaříme mléko v mikrovlnce, v části předem odebraného studeného mléka rozkvedláme pudink s cukrem a vlijeme jej do vařícího mléka. Zapneme mikrovlnku na 1 minutu na výkon 800 W. Pak kvedlačkou znovu promícháme a dáme ještě na 1 minutu vařit. Nakonec vše znovu promíchám a pudink máme hotový.
Při přípravě marmelád nebo přesnídávek z ovoce je třeba ovoce pasírovat přes sítko, což je dost namáhavé. Usnadníme si to tak, že ovoce s troškou vody podusíme a horké hned rozmixujeme. Pak jde pasírování mnohem lépe a na sítku zůstanou jenom pecičky.
Aby nám při smažení nevytékal sýr z trojobalu, obalíme ho ještě dvakrát ve vajíčku a strouhance a pak jej dáme do mrazáku. Zmražený obalený sýr pak nerozmrazujeme, ale smažíme ihned po vyjmutí z mrazáku.
Bylinky do pokrmů krájíme krátce před dokončením jídla, aby neztratily vitaminy a aroma. Do omáček přidáváme bylinky úplně nakonec.
Většina polévek získá na chuti, když v nich povaříme kousek feferonky. Před podáváním pak feferonku odstraníme. Paní Sikorová takto připravuje polévky slepičí, krůtí, gulášové, hrachové i fazolové.

Spustit audio