Rada pro tento den - 5. září

5. září 2011
Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali rady čtenářů, jak bojovat s mechem na fasádě rodinného domku nebo jak v kuchyni uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou.

Josef Musil z Ledče nad Sázavou radí, jak bojovat s mechem na fasádě rodinného domku. Mech se drží především na stinných místech, pokud tedy fasádu stíní stromy a je možné je odstranit, učiníme tak. Nové stromy pak raději vysadíme ve větší vzdálenosti. Z břízolitové fasády mech odstraníme mechanicky drátěným kartáčem, potom fasádu přestříkáme 5% roztokem modré skalice nejlépe za slunného, teplého počasí, kdy alespoň několik dnů předtím nepršelo. Lze použít zahradní postřikovač. Je vhodné po zaschnutí postřik asi za dva dny zopakovat.
Petra Odehnalová z Brna–Bohunic radí, jak v kuchyni uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou.
● Pokud nám zvadly salátové listy, které potřebujeme využít pro ozdobu pokrmů, zalijeme je na 15 minut teplou vodou, to je osvěží.
● Nať petržele, celeru i kopru můžeme snadno zamrazit. Dlouho svěží však také vydrží v chladničce uskladněna v mikrotenových sáčcích. Pokud nať přece jen zavadne, vložíme ji na hodinu do studené vody, do které jsme přidali trochu octa nebo citronové šťávy (asi lžičku na sklenici vody). Takto osvěženou nať pak vyjmeme a propláchneme.
● Větší množství sklizených salátů déle vydrží, když je naskládáme na dno dětské vaničky, do které napustíme asi 1 cm vody. Salátům ponecháme malé kořínky a salátové hlávky postupně odebíráme jako čerstvě vytažené ze záhonu.
● Sklizená rajčata vydrží déle, když je uložíme stopkami nahoru. Pokud na podzim některá rajčata nestačila dozrát, vytrháme je i s kořeny a celé rostliny zavěsíme na stinné místo pod střechu nebo do místnosti. Rajčata postupně dozrávají, někdy vydrží až do Vánoc.

Další tipy na výlety za řemesly a technickými památkami najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio