Rada pro tento den - 4.12.

4. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali několik užitečných rad do domácnosti.

Varnou konvici zbavíme usazeného kamene velmi jednoduše obyčejným octem. Konvici jím zalijeme, necháme působit hodinu, pak ji vypláchneme vodou, nalijeme do ní vodu a necháme přejít varem. Konvici také můžeme vyvařit octovou vodou: naplníme ji z poloviny vodou, doplníme octem na maximální objem a zapneme. Po vypnutí necháme octovou vodu v konvici působit ještě alespoň hodinu. Konvici pak ještě alespoň dvakrát vyvaříme čistou vodu.

Oboustranné kuchyňské krájecí prkénko používáme tak, že jednu stranu vyhradíme pouze na krájení aromatické cibule a česneku. Pachů a skvrn se zbavíme vydrhnutím citrónovou šťávou a solí, nebo prkénko na noc namočíme do octové vody. Pokud se nám na koberec přilepila žvýkačka, položíme na ni kostky ledu. Žvýkačka ztvrdne a dá se snáze odstranit. Pokud se žvýkačka přilepí na oblečení, můžeme místo kostky ledu oděv strčit do mrazáku.

Kamennou podlahu nikdy nemyjeme mýdlem, které se nevsákne a podlaha je pak kluzká. Umyjeme ji litrem vody, do které přidáme 2 lžíce prací sody. Spáry mezi dlaždicemi vyčistíme pastou ze sody a vody, kterou naneseme na starý zubní kartáček.

Skvrny vzniklé na koberci ihned posypeme jedlou sodou, necháme do ní vsáknout nečistotu a pak koberec vyluxujeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.