Rada pro tento den - 4.11.
Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak využít mátu, léčivou bylinku, kterou můžeme pěstovat na zahrádce i doma v bytě.
Máta dostala jméno podle krásné nymfy Menthé, kterou miloval římský bůh podsvětí Pluto. Když jeho nevěru odhalila manželka, musel nymfu proměnit ve voňavou bylinu. Nezaměnitelné aroma mátové silice dává chuť mentolovým bonbonům a žvýkačkám, ale provoní i omáčky či nádivky, hodí se i do moučníků a zvláště s čokoládou vytváří zajímavou chuťovou kombinaci. Máta dominuje anglické kuchyni a oblíbená mátová omáčka se podává ke skopovému i jehněčímu masu. Existuje více než 600 druhů máty, například z máty kadeřavé se připravuje zmíněná mátová omáčka, mátou peprnou se ochucují likéry, cukrovinky a moučníky, citronová máta se zase přidává do nápojů, jako je například mojito, které dnes vládne barům na celém světě. Z máty se také připravují čaje, které povzbuzují chuť k jídlu, podporují trávení či pomáhají při nadýmání. Mátové čaje se s úspěchem používají i při nespavosti či bolestech hlavy a jako celkově uklidňující prostředek. Mátový čaj by se však neměl pít pravidelně a v silných dávkách. A jak jej připravíme? Stačí přelít 2 čajové lžičky sušené máty nebo hrst čerstvé máty čtvrt litrem horké vody a nechat asi 10 minut louhovat. Při nachlazení se určitě bude hodit mátový sirup. Připravíme jej tak, že do litru vody přidáme půl kila krystalového cukru a vše svaříme na hustý sirup. Pak přidáme asi 70 g jemně nasekaných lístků čerstvé máty, opět necháme přejít varem, odstavíme a necháme asi hodinu louhovat. Sirup dochutíme citronem. Atraktivní ozdobou nákypů a dortů je kandovaná máta. Můžeme ji také podávat místo mátových bonbonů ke kávě. V mělké míse rozpustíme tři deci vody a 60 g jedlé klovatiny. Roztokem potřeme obě strany zdravého mátového listu a listy obalíme v krystalovém cukru. Pak je necháme 24 hodin z každé strany schnout na mřížce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.