Rada pro tento den - 4.10.

4. říjen 2007
Rada pro tento den

V novém čísle časopisu Receptář, které vychází tento týden, nás zaujala skříňka na sýry, kterou dostala čtenářka Jarmila Teplíková z Břeclavi jako dárek.

Nepochybujeme, že podobnou užitečnou věc by dokázal vyrobit i šikovný český kutil. "Je obecně známo, že sýry (mimo tavených) do ledničky nepatří. Hlavně takové sýry, které ještě nejsou zcela zralé," píše paní Teplíková a dává k dobrému historku, kterak její dědeček vynalezl sušené olomoucké tvarůžky poté, co pod skleněným poklopem vyzrály natolik, že se neroztekly, ale začaly se vysušovat. "Dědeček rozhodl, že udělá pokus, jak dlouho jeho milované sýry vydrží. Vysušily se pak natolik, že vypadaly jako tvrdé bonbóny, které jsme chodili mlsat. "Vůni" ale neztratily, spíš se zkoncentrovala," vzpomíná paní Teplíková. Ale zpět k francouzské skříňce na ukládání sýrů. Jde o dřevěnou bedničku dlouhou 44 cm, hlubokou 30 cm a vysokou 40 cm, která má místo plných stěn síťky z pletiva, které se například dává do oken proti hmyzu. Rám bedničky je vyroben z dřevěných latěk. Dno je plné a bedýnka je uvnitř opatřena úchyty na laťkovou poličku. Poliček je samozřejmě možno udělat více, aby se na nich mohlo v bedýnce položit více sýrů. Víko bedýnky je plné a je na něj přišroubován úchyt pro přenášení skříňky. Dvířka s panty jsou zajištěna malou zasouvací zástrčkou. Bedničku umístíme do chladné místnosti. "Máme ji ve staré chodbě, která je dobře větraná a kde nesvítí přímé slunce, prozrazuje Jarmila Teplíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.