Rada pro tento den - 3.6.

3. červenec 2010
Rada pro tento den

Z červnového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak si na zahradě postavit zahradní krb či pevný gril.

● Vhodné rozměry topeniště a grilovacího prostoru zahradního krbu jsou: šířka 70, hloubka 50 a výška 50 cm.

● U grilu neumisťujeme rošt topeniště a hlavně grilovací mřížky příliš nízko, abychom se při práci nemuseli příliš ohýbat.

● Při stavbě grilu bychom měli počítat s dostatečně velkou odkládací plochou.

● Pevný zahradní gril či zahradní krb bychom neměli stavět na otevřeném prostoru, kde je krb vystaven proudění větru.

● Pro pevný zahradní gril či krb je vhodné vykopat základovou jámu do nezamrzající hloubky (podle oblasti asi 60–80 cm), jámu vysypat drenáží – například štěrkem - a na tomto podkladu vybetonovat základovou desku nebo základový rám. Je totiž důležité, aby se pod stavbou nedržela voda. Jinak by při mrazech led celou stavbu nadzdvihnul a poškodil.

● Na betonovou desku či rám zdíme buď přímo, nebo na podklad položíme izolaci. Druhá varianta je vhodná zejména u krbů a grilů umístěných pod střechou, aby zdivo krbu nepřijímalo vlhkost ze základů.

● Ke zdění venkovních krbů a grilů obvykle nepoužíváme obyčejné pálené cihly, protože mají póry, do nichž se může dostat voda, která je za mrazu rozruší. Volíme tedy hladké, nenasákavé, mrazuvzdorné tzv. lícové cihly. Vhodné jsou i bílé vápenopískové cihly.

● Pokud na stavbu použijeme bílé vápenopískové cihly, musíme je ze strany, z které přijdou do styku s ohněm, vyzdít šamotovými cihlami, aby se tyto cihly žárem nerozpadly.

● Šamotové cihly spojujeme speciální suchou šamotovou směsí, která se rozdělává ve vodě.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách ireceptar.cz. Celý článek o stavbě zahradních krebé a pevných grilů najdete v červnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio