Rada pro tento den - 31.7.

31. červenec 2008
Rada pro tento den

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních činností Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme proto vybrali rady, jak postupovat, aby grilované jídlo mělo nejen tu správnou chuť, ale bylo i zdravé.

Nutným předpokladem úspěchu je u grilování kvalitní a čerstvé maso. Velkou oblibu si v poslední době také získává grilování zeleniny a ovoce. Grilování bude snadnější, když použijeme speciální kořenicí směsi na marinádu, do které maso před grilováním naložíme. Prodávají se směsi univerzální i určené pro ryby, stejky, kuřata. Vybíráme pokud možno takové, které neobsahují glutamát, na který mohou mít někteří lidé alergii. Vhodnou marinádu máme vybranou, můžeme se tedy pustit do práce.

Přitom bychom se měli držet několika základních zásad zdravého grilování:
1) Marinádu nikdy nesolíme, maso pak zůstane křehké. Solíme až v závěru grilování.
2) Grilovací rošt potřeme za studena olejem. Zamezíme tak přichycení masa k mřížce.
3) Jak už bylo řečeno, grilovat můžeme i zeleninu a ovoce. Zajímavě tak obohatíme jejich přirozenou chuť.
4) Ryby před úpravou propláchneme citronovou vodou a osušíme. Zbavíme je tak silné rybí příchutě a slizu.
5) Při grilování nikdy nepoužíváme máslo, které se připaluje. Máslo pouze necháme v závěru grilování rozpustit na mase.
6) A samozřejmě potraviny negrilujeme na přímém ohni, ale na sálavém žáru žhnoucích uhlíků. Pokud se uhlíky vznítí, pomůže plamen postříknout vodou - například z ručního rozprašovače. A také dbáme, aby do ohně nekapal z grilovaného masa tuk a šťáva.

Spustit audio