Rada pro tento den - 31.7.

31. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali rady, co dělat, aby naše vlasy přestály ve zdraví letní dovolenou.

Vlasům dává v létě zabrat především slunce, které vlasy vyběluje a vysušuje. Hlavu proto chráníme kloboukem nebo šátkem a během dne vlasy několikrát postříkáme hydratačními prostředky, z nichž některé rovněž chrání proti ultrafialovým paprskům. Na mytí vlasů pokud možno nepoužíváme levné šampony, které obsahují agresivní syntetické substance. Raději proto volíme speciální "sluneční" šampony a kondicionery s neutrálním pH a obsahem přírodních látek.

Po každém mytí vlasy opláchneme speciálním roztokem, který odstraní zbytky vápenitých minerálů z vody, zbytky šamponových saponátů a obnoví přirozené pH pokožky. Roztok připravíme tak, že smícháme tři díly pramenité nebo destilované vody s jedním dílem jablečného octa nebo citronové šťávy a s několika kapkami esenciálního oleje podle typu našich vlasů. Pozornost věnujeme i správnému sušení umytých vlasů.

Při sušení vlasů se nevypařuje pouze voda na povrchu vlasu, ale také část vody vázané uvnitř vlasu. Příliš rychle a intenzivně vysušené vlasy pak ztrácejí pružnost, vzniká statické napětí. Přirozenou vlhkost a lesk vlasů mohou obnovit záporné ionty, které na sebe dokáží vázat mikroskopickou vlhkost. V obchodech se objevily fény se speciálním systémem trysek, jimiž proudí záporné ionty odděleně od horkého vzduchu. Usušené vlasy jsou pak hladší, drží tvar a snáze se o ně pečuje.

Spustit audio