Rada pro tento den - 29.8.

29. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového časopisu Receptář jsme dnes vybrali další příklad, kdy lze zaměnit jedlou houbu za houbu jedovatou či nepoživatelnou. Zvláště nebezpečná je záměna za muchmůrku zelenou, což je naše nejjedovatější houba. Muchomůrka zelená je dokonce jedovatější než kobra a většina dalších jedovatých hadů.

Sedmdesátikilový člověk umírá již po požití padesáti gramů plodnice muchomůrky zelené. Jejím charakteristickým znakem je bílá pochva, tedy jakési pouzdro v půdě, ve kterém sedí třeň. Muchomůrka zelená má dále bílou blanitou roušku zahalující u mladé houby spodní část klobouku. Roušce se odborně říká prsten. Vršek klobouku je pak zbarven dozelena. Na jedovatou muchomůrku zelenou můžeme narazit od začátku června do konce října zejména v listnatých a smíšených lesích, méně pak v jehličnatých. Roste sice jen místy, ale zato hojně, zejména pod duby, habry, buky ale i pod borovicemi. Muchomůrku zelenou a především její bílou variantu podobně jako stejně jedovatou muchomůrku jarní lze zaměnit za různé druhy pečárek, především těch s bílými klobouky. Hrozí například záměna s pečárkou hlíznatou, jejíž dospělé plodnice však mají na rozdíl od zmíněných jedovatých muchomůrek hnědé lupeny. Ovšem existují případy, kdy nezkušení houbaři zaměnili mladé plodnice těchto muchomůrek za některý z hřibů. U malé muchomůrky totiž nejsou vyvinuty příslušné rozpoznávací znaky. Obecně proto platí, že pokud sbíráme velmi mladé plodnice, musíme být zvláště opatrní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.