Rada pro tento den - 2.9.

2. září 2010
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak vybírat domácí sušičku.

Sušení je asi nejstarší metodou uchování sklizně ovoce a speciální elektrická sušička dokáže bez chemie konzervovat úrodu velmi rychle a efektivně. Můžeme tedy zapomenout na plechy, pečicí papíry, síta, které doma zabírají spoustu místa, než se vše uspokojivě usuší. Elektrické sušičky navíc kromě ovoce dokáží během několika hodin usušit i další potraviny jako jsou zelenina, houby, maso a dokonce i jogurt. Spotřeba elektřiny nás přitom nemusí znepokojovat, protože sušičky suší při nízkých teplotách:

Většinou pracují s příkonem od 160 do 600 W, za standard se považuje hodnota od 200 do 500 W, obvyklá spotřeba energie na usušení jedné várky se pohybuje mezi 0,1 až 0,5 kWh. Na trhu jsou sušičky za tisícovku, ale i za 8000 korun a kromě velikosti a designu se liší řadou parametrů. Velmi důležitá je možnost nastavení teploty a zadní ventilátor, který umožňuje rovnoměrné vysoušení, aniž by bylo nutné posouvat jednotlivá síta a střídat tak jejich umístění. Kvalitní sušičky využívají horizontální proudění vzduchu a mají nastavitelný termostat. Bohužel většina sušiček bývá konstruována tak, že teplý vzduch stoupá pouze směrem nahoru, tácy (síta) je tak nutné stále „prohazovat“. Pokud jde o nastavení teploty, měli bychom mít možnost si vybrat alespoň ze tří stupňů intenzity sušení, nebo si pořídíme sušičku s termostatem. Ten se nastavuje zpravidla v rozpětí přibližně od 30 do 70 °C. Vhodný je i časovač, který lze nastavit třeba na dvanáct hodin. Nastavení teploty je důležité zejména proto, že při nevhodně vysokých teplotách ztrácejí účinnost některé prospěšné látky jako například enzymy. Příliš nízká teplota zase prodlouží dobu sušení, potravina se může zkazit nebo se v ní rozmnoží bakterie.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách www.ireceptar.cz. Celý článek najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio