Rada pro tento den - 28.12.
Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik rad, jak vybírat a servírovat slavnostní "šampáňo", tedy správně sekt. Názvem šampaňské víno se totiž smí označovat jen víno vyrobené ve Francii v kraji Champagne a to jen z hroznů vypěstovaných na tamních vinicích.
A pozor, na trhu můžeme kromě sektu pořídit ještě jeden typ "bublinek" - vína perlivá, která jsou vyrobena dodatečným dosycováním oxidem uhličitým, nebo kvašením v uzavřených nádržích. Perlivá vína jsou sice příjemně osvěžující, ale nedosahují jakosti sektů. Ty se vyrábějí většinou druhotným kvašením buď tzv. klasickou metodou kvašení v lahvích nebo kvašením v tlakových tancích. Typ šumivého vína lze zjednodušeně charakterizovat obsahem cukru. Dělí se na kategorie brut (extra suché), sec (suché), demi sec (polosuché), demi doux (polosladké) a doux (sladké). U nás je nejprodávanější demi sec, brut se může běžným spotřebitelům zdát příliš kyselý. Znalci vína mu ale dávají přednost, neboť mohou vychutnat jemné nuance ve vůni i chuti. A jak sekt správně otevírat a servírovat? Při bujarých oslavách je oblíbeným zvykem šampaňské "bouchnout". Znalci ovšem dávají přednost decentnímu otevření lahve, aby víno pouze zašumělo, klasik praví, že by mělo vydat vzdech roztoužené ženy. A jak ten vzdech z hrdla lahve vyloudit? Ze správně vychlazené láhve (na 6-8 °C) odstraníme ochrannou fólii a drátěný košík, palcem přitom přidržujeme zátku, abychom zabránili nečekanému výstřelu. Zátku uvolňujeme pootáčením celé lahve, nikoliv samotné zátky. Tlak správně vychlazeného a skladovaného sektu není tak velký, aby šampaňské uniklo z hrdla ven. Otevřenou láhev uložíme do odkládací nádoby s ledem a hrdlo zakryjeme čistým textilním ubrouskem. Pro servírování se pak nejlépe hodí úzké sklenice typu flétna, čisté, hladké a na vysoké stopce. Nikoliv mělké misky, které vídáme ve filmech pro pamětníky. Uniká z nich příliš bublinek pro tento slavnostní nápoj tak typických. Mimochodem - při uvolnění zátky unikne z lahve 60 až 250 milionů bublinek. Jemnost a cit vyžaduje i nalévání sektu: sklenku držíme nakloněnou pod úhlem 45° a pěnivý mok necháme pozvolna stékat po její stěně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.