Rada pro tento den - 28.11.

28. listopad 2007
Rada pro tento den

Úhledný a originální obal udělá i z obyčejné věci hezký dárek. Abychom předešli zbytečnému předvánočnímu shonu, dárky pod vánoční stromek připravujeme postupně - a můžeme začít již nyní. Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme proto vybrali několik tipů, jak takový vánoční dárek hezky zabalit.

Pustíme si k tomu oblíbenou hudbu, připravíme punč, svaříme víno nebo si dáme čaj, grog či kávu a při balení odpočíváme. Advent má být především časem klidu a pohody. Dobře se balí krabice. Postačí hezký balicí papír, vhodná stuha a přízdoba. Pěkné jsou například sušené pomerančové plátky. Můžeme je sehnat v některých květinářstvích nebo si je připravíme v sušičce na ovoce. Ke zdobení jsou vhodné i šišky, ořechy a korálky.

Papír na balení lze potisknout vodovými nebo temperovými barvami. Uděláme razítko z brambory nebo si vyrobíme šablonu: Na čtvrtku nebo na karton namalujeme vhodný motiv, ten vystříhneme a barvu na podklad natupujeme houbičkou nebo štětcem.

Na dárky můžeme využít i nepotištěné, nepomačkané a čisté papírové tašky od nákupů. Tašku s dárekem v horní části převážeme přírodním motouzem nebo pramenem pletacích přízí a ozdobíme větvičkami a šiškami. Hezká jsou i malá jablíčka. Textil a věci, které se nepoškodí, srolujeme a převážeme, poté je zavineme do kartonu nebo vlnité lepenky. Takto zpevněný dárek ve tvaru tubusu ovineme zlatým (nebo jinak barevným) papírem, poté celofánem a nakonec převážeme tenkou zlatou stužkou.

A jeden tip nakonec: Do úhledného válečku můžeme zabalit také vánoční cukroví ve tvaru koleček, které naskládáme na sebe, zavineme do balicího papíru, jehož přesahující konce zakroutíme do tvaru vějířku - ruličky pak vypadají jako velké bonbóny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.