Rada pro tento den - 27.8.

27. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového časopisu Receptář jsme dnes vybrali informace o dvou rostlinách, které mohou být mimo jiné prospěšné i diabetikům - jsou to velmi známý jetel luční a naopak bylina s velmi zvláštním jménem pískavice řecké seno.

Jetel luční je prospěšný při cukrovce, neboť obsahuje snadno stravitelnou glukózu. Má také celkově posilující vlastnosti, povzbuzuje metabolismus a vyrovnává řadu tělesných funkcí. Rovněž pomáhá při oteklých lymfatických uzlinách, průjmu i bronchitidě. Působí i mírně sedativně a protikřečově. Koupele rukou a nohou se doporučují při revmatismu. Sbírají se obvykle květenství jetele, nejlépe červeně zbarvená, která se suší. Nálev připravujeme ze lžíce sušených květů na šálek vody, a užíváme jej třikrát denně. Jetelové květy lze v sezoně pojídat i čerstvé - mají velmi příjemnou sladkou chuť. Téměř shodné účinky má i velmi běžný jetel plazivý.

Pískavice řecké seno pochází z Ameriky, planě roste ve Středozemí a snadno ji lze pěstovat i u nás. Pískavice například snižuje hladinu krevního cukru a mírně i krevní tlak. Dále posiluje (zvláště rekonvalescenty), povzbuzuje látkovou výměnu, příznivě působí na žaludek i střeva, povzbuzuje chuť k jídlu. Zevně urychluje hojení ran a vředů. Dovede uvolnit i zatvrdlé šlachy a svaly, například po úrazu. Pomáhá i zánětlivým kloubům, zanícené kůži či nehtovým lůžkům. Rostliny dokonce obsahují saponiny a lze je použít jako přírodní čisticí prostředek. Užíváme semena, která vymneme ze zralých lusků a dosušíme je rozložená ve velmi tenkých vrstvách. Poté je meleme na prášek, který užíváme půl kávové lžičky třikrát denně - prášek můžeme rozmíchat i v medu nebo zavařenině. Z podrcených semen můžeme připravit i nálev. Zevně se aplikuje kaše z rozvařených semen, případně překrytá obvazem. Semena mají typické, ostré aroma a hořkou chuť a používají se i v kořenicích směsích, například v čubrici.

Spustit audio