Rada pro tento den - 27.7.

27. červenec 2007
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme pro vás vybrali několik užitečných nápadů čtenáře Jana Pavlíčka z Chotěboře.

Hlasitý mobil
Při práci v dílně nebo na zahrádce můžeme přeslechnout vyzvánějící mobil. "Jednou jsem náhodou nechal mobil v těsné blízkosti tranzistorového rádia. Když mobil začal vyzvánět, rádio vydávalo takové kvílení, které nebylo možné přeslechnout," radí pan Pavlíček.

Snadné zatápění
Dojde-li Pe-po, můžeme použít naprosto bezpečný a ekologický způsob zatápění v krbových kamnech. Pod hraničku dříví místo podpalovače vložíme kus hadru mírně nasáklého jedlým olejem.

Oprava výfukového potrubí
Silnější alobal používaný při izolování teplovodních potrubí potřeme kamnářským tmelem (dodává se v kartuši asi za stokorunu), obalíme jím prasklinu a alobal ovineme drátkem nebo lepicí páskou, kterou můžeme po vytvrzení tmelu odstranit. Životnost této opravy je stejná jako kdybychom prasklinu svařili, výhodou je, že nemusíme výfukové potrubí demontovat.

Parní vaření
"Když jsem v televizi viděl reklamu na parní vaření za x stokorun, musel jsem se usmát. V páře vařím už mnoho let jen s pomocí upravených kastrolů. Jsou nerezové, pasují na sebe a do dna mají vyvrtanou soustavu otvorů o průměru 10 milimetrů. Pouze vrchní kastrol nemá perforované dno," píše Jan Pavlíček z Chotěboře.

Spustit audio