Rada pro tento den - 27.5.

27. květen 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Který nábytek koupit na zahradu
Při výběru bychom měli být praktičtí. Kdo musí uklízet nábytek každý večer do kůlny nebo do garáže, nejspíš zvolí lehké, skladné či skládací výrobky z plastu, hliníku či ratanu.
Nepoužíváme nábytek pod stříškou? Pak by měl být odolný vůči vodě, abychom ho při každé přeháňce nemuseli přenášet. Zajímat by nás mělo i to, kolik prostoru zabere uskladněný nábytek.
Pro dobrý uživatelský pocit je samozřejmě důležité, jaké vlastnosti má ten který materiál, jak reaguje na teplo, jak se čistí a jakou údržbu vyžaduje?
Před koupí plastového nábytku je dobré zkontrolovat hmatem všechny hrany, zda při lisování nevznikla nepříjemná ostrá zakončení. Vyplatí se ověřit si také stabilitu nábytku. Viklavé židle snáze praskají.
Plastový nábytek z polypropylenu je lehký, levný, snáší teplo i chlad, snadno se omývá, a zpravidla ho lze skládat do sebe − stohovat. Ovšem občas praskne, jeho povrch se snadno poškodí, na přímém slunci mění barvu, zejména tmavá provedení se na slunci rychle rozpálí, sedáky i opěradla vyžadují v horku, ale i za chladného počasí látkové potahy či matrace, které občas stojí víc peněz než celá židle. Na druhou stranu lze snímatelný potah sedáku jednoduše vyprat či pořídit nový.
Dešti nejlépe odolává plast, hliník, teakové dřevo nebo patřičně upravený materiál. Například dřevo musí být napouštěné speciálními olejovými mořidly, kovy a litina natřeny antikorozními a odolnými komaxitovými nátěry.
Dřevěný nábytek ze smrku či borovice bude vyžadovat častější ošetření či obnovu nátěru. Celý rok vydrží na zahradě litinové konstrukce stolků, židlí, stojanů na slunečníky apod. Výdrž má také kombinace hliníku s plastovým výpletem či dřevem.
Další podrobnosti o zahradním nábytku a jeho údržbě najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.