Rada pro tento den - 27.11.

27. listopad 2007
Rada pro tento den

Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali rady MVDr. Romana Masopusta, jak dbát o to, aby náš pes měl zdravé zuby.

Problémy se zuby mohu mít již štěňata. Nejčastějším je tzv. perzistence mléčných zubů, kdy se trvalý zub prořeže dásní těsně vedle mléčného zubu. Mléčňák tedy není vytlačen a nevypadne (setrvává na místě, perzistuje). Nejčastěji to postihuje špičáky psů malých plemen. Tento problém není nebezpečný, většinou nedojde k deformaci postavení trvalých zubů. Komplikace mohou způsobit zbytky potravy, které zůstávají mezi mléčným a trvalým zubem a urychlují tak vznik zubního kamene.

Psí mléčné špičáky jsou nejen křehké, ale navíc uložené hluboko v dásni a ve většině případů je k odstranění zubu nutná krátkodobá anestézie. Mléčné zuby je proto nutné odstranit ve veterinární ošetřovně. Rána po mléčném zubu se velice rychle stáhne, další ošetřování tedy není potřeba žádné.

Asi nejčastějším problémem u dospělých psů je zubní kámen, který se tvoří z takzvaného plaku, což je mikroskopická vrstva z usazených zbytků potravy, slin a baktérií v psí tlamě. Zubní kámen může vyvolat parodontózu, zuby se viklají a vypadávají. Díky zubnímu kameni se může také vyvinout tzv. periapikální absces, kdy se bakterie usazené v zubním kameni rozšíří podél kořene zubu k jeho hrotu v dásni. Tam vzniká absces, čelist je bolestivá, otéká a někdy se dokonce vyvine v píštěl ústící na tváři.

Důležitá je tedy pravidelná kontrola chrupu psa a prevence. Psovi poskytujeme stravu s dostatečným podílem pevných složek, které obrušují vznikající plak. Nebo plak odstraňujeme sami - v obchodech pro zvířata lze pořídit zubní kartáčky a speciální zubní pasty, které může zvíře polknout, aniž by mu uškodily. Pokud již zubní kámen zjistíme, necháme jej odstranit ve veterinární ošetřovně, kde pejska uspí a kámen ze zubů odborně odstraní mechanicky nebo ultrazvukem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.