Rada pro tento den - 27.10.

27. říjen 2008
Rada pro tento den

Z říjnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady čtenářky Ludmily Uhrové z Třebíče, jak nakládat zelí.

Zelí naložené "narychlo"
Do hrnce nastrouháme tři hlávky zelí, zalijeme je horkou vodou a necháme přejít varem. Zelí na sítku prolijeme studenou vodou, aby vychladlo a poté je promícháme se solí. Na kilo zelí dáme deset deka soli a špetku kmínu. Zelí natlačíme do kameninového hrnce, zatěžkáme, přikryjeme plátnem a na teplém místě je necháme kvasit. Zelí je už za 8-10 dní velmi dobré. Není však příliš trvanlivé, proto nakládáme jen menší dávku.
Zelí s kapiemi
Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na větší kusy, přelijeme je vroucí vodou a necháme chvíli stát. Scezené dáme do sklenic, proložíme očištěnými červenými kapiemi, zalijeme nálevem z přípravku Deko, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C.
Čalamáda
Připravíme si čtyři kila zelí, kilo paprik, půl kila mrkve, půl kila cibule, půl litru octa, čtyři deci oleje, třicet deka cukru a jeden balíček přípravku Deko. Zeleninu nakrájíme, vše dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet. Pak plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 85 °C.
Řepa se zelím
Nahrubo nastrouháme dvě a půl kila uvařené řepy, smícháme s nastrouhanými dvěma a půl kilogramy bílého nebo červeného zelí, s půl kilem nakrájené cibule a směs okmínujeme. Svaříme litr a půl vody s půllitrem octa a se čtyřmi sty padesáti gramy cukru, hotový nálev nalijeme na směs a 10 minut vaříme. Poté řepu se zelím plníme do skleniček, které sterilujeme asi 5 minut, aby se chytla víčka.

Spustit audio