Rada pro tento den - 27.10.
Z říjnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady čtenářky Ludmily Uhrové z Třebíče, jak nakládat zelí.
Zelí naložené "narychlo"
Do hrnce nastrouháme tři hlávky zelí, zalijeme je horkou vodou a necháme přejít varem. Zelí na sítku prolijeme studenou vodou, aby vychladlo a poté je promícháme se solí. Na kilo zelí dáme deset deka soli a špetku kmínu. Zelí natlačíme do kameninového hrnce, zatěžkáme, přikryjeme plátnem a na teplém místě je necháme kvasit. Zelí je už za 8-10 dní velmi dobré. Není však příliš trvanlivé, proto nakládáme jen menší dávku.
Zelí s kapiemi
Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na větší kusy, přelijeme je vroucí vodou a necháme chvíli stát. Scezené dáme do sklenic, proložíme očištěnými červenými kapiemi, zalijeme nálevem z přípravku Deko, sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85 °C.
Čalamáda
Připravíme si čtyři kila zelí, kilo paprik, půl kila mrkve, půl kila cibule, půl litru octa, čtyři deci oleje, třicet deka cukru a jeden balíček přípravku Deko. Zeleninu nakrájíme, vše dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet. Pak plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 85 °C.
Řepa se zelím
Nahrubo nastrouháme dvě a půl kila uvařené řepy, smícháme s nastrouhanými dvěma a půl kilogramy bílého nebo červeného zelí, s půl kilem nakrájené cibule a směs okmínujeme. Svaříme litr a půl vody s půllitrem octa a se čtyřmi sty padesáti gramy cukru, hotový nálev nalijeme na směs a 10 minut vaříme. Poté řepu se zelím plníme do skleniček, které sterilujeme asi 5 minut, aby se chytla víčka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka