Rada pro tento den - 26.9.

26. září 2007
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady veterináře doktora Oty Ondráčka, jak by měl vypadat kočičí jídelníček.

"Především by měl náš domácí miláček dostávat stravu pravidelně. Intervaly mezi krmením závisí na stáří kočky. Koťata krmíme vícekrát za den, aby se zdárně vyvíjel jejich organismus. Teprve dospělé kočky můžeme krmit jen dvakrát denně. Potravu podáváme ve stejnou denní dobu, přispívá to ke správnému a normálnímu trávení našich svěřenců.
To vše platí i pro kočky, kterým dopřáváme výběh mimo byt či dům. Mnozí chovatelé se domnívají, že když se jejich "míca" toulá mimo domov, nachytá si myšky a tudíž se jí doma nemusí předkládat potrava. Ovšem kočka neloví myši z hladu, ale pouze proto, že jí tak velí pud zděděný po jejích prapředcích. Lov je pro ni také zábavou, ke které, jak známo, mají kočky obzvlášť vřelý vztah.
Kočičí potrava by nikdy neměla být kořeněná ani příliš solená. Kočkám tedy nedáváme zbytky z kuchyně. Maso předkládáme vařené, králičí a drůbeží dostatečně provařené nebo propečené. Na zkrmování mléka existují různé názory - některé kočky totiž vůbec nesnášejí mléko. Proto je asi lepší dopřát jim mléko kondenzované nebo sušené. Vhodné je dávat kočkám těstoviny, brambory, zeleninu, sýry a tvaroh. Uzeniny, cukrářské výrobky, tučná jídla a paštiky jsou zcela nevhodné. Pokud je krmíme průmyslově vyráběnými granulovanými krmivy, musíme počítat s tím, že kočka po nich vypije až třikrát více objemu vody, než činí objem dávky granulí. Není ani na škodu čas od času "naordinovat" našemu mazlíčkovi jednodenní půst. Pokud kočkám dopřáváme kočičí konzervy, doporučuji střídat různé značky konzerv, aby strava byla rozmanitější," uzavírá doktor Ondráček.

Spustit audio