Rada pro tento den - 25.9.

25. září 2007
Rada pro tento den

Ze zářijového vydání časopisu Receptář jsme vybrali odpověď MUDr. Otakara Budy z pražské nemocnice v Motole na dotaz čtenáře, který kromě dalších léků bere prášky na vysoký tlak, přestože nyní se naměřené hodnoty jeho krevního tlaku udržují v normě. Čtenář by chtěl množství prášků omezit a ptá se, zda může léky na vysoký tlak vysadit.

Již na lékařské fakultě nás učili, že léčba hypertenze je trvalá, odpovídá doktor Buda. My lékaři pořádně nevíme, proč ke zvýšení tlaku krve dochází. Uvažuje se o spolupůsobení vrozených dispozic a faktorů jako například nadměrný přísun kuchyňské soli, obezita, konzumace alkoholu, stres. U asi pěti procent hypertoniků je zvýšený tlak důsledkem jiného onemocnění: nemoci ledvin a jejich cév, onemocnění štítné žlázy, kůry a dřeně nadledvin, hypofýzy, zúžení aorty - tedy hlavní tepny, která vede ze srdce. Existují případy, kdy lze připustit, že by se léčba mohla ukončit, pokud se příčina zvýšeného tlaku krve rozpozná a odstraní. V naprosté většině případů ale příčinu neznáme a v tom případě léky nesmíme vysadit. Hypertenze kontrolovaná léčbou významně snižuje rizika srdečních onemocnění, mozkové mrtvice a další. Doporučuji tedy, abyste léky poctivě užíval dál.
K léčbě vysokého tlaku patří také soubor opatření, která se někdy označují jako 7 "N", tedy:
* Netloustnout
* Nepřesolovat
* Nepít alkohol
* Nekouřit
* Nerozčilovat se a nepřepínat se
* Neužívat léky, které mohou krevní tlak zvyšovat
* Nepřestávat s léčbou a kontrolami tlaku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.