Rada pro tento den - 25.11.
Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak ve vánočním cukroví nahradit tuk a vejce tak, aby pečivo bylo méně kalorické a zdravější, ale zachovalo si výbornou chuť.
Je pravda, upéci cukroví bez tuku by snad ani nešlo. Na pečení proto volíme rostlinné tuky, jichž je na trhu celá řada. Na pečení pak volíme rostlinné tuky s obsahem minimálně 60 % tuku. Na krémy a náplně můžeme použít rostlinné tuky s obsahem minimálně 40 % tuku. Stoprocentní tuky respektive tuky s obsahem nad 60 % a více pak použijeme na polevy. Výrobky jsou v obchodech nabízeny pod mnoha značkami, podle abecedy např. Alfa, Bertolli, Diana light, Flora, Hera, Olivia, Perla, Rama, Stella a další. Rostlinné tuky mají při pečení v podstatě stejné vlastnosti jako máslo, ale jsou zdravější než živočišné tuky, protože obsahují vícenenasycené mastné kyseliny a hlavně nemají cholesterol, což šetří především cévní soustavu. Tuky speciálně určené na pečení mají takové složení, že pečivo z nich upečené je křehké, křupavé, rozsýpavé i trvanlivé. Kromě volby vhodného rostlinného tuku můžeme také při pečení snížit jeho množství. Pokud použijeme o třetinu méně tuku, než uvádí recept, pečivu zůstane jeho charakteristická konzistence. Chybějící tuk pak můžeme nahradit mlékem nebo nízkotučným jogurtem. Další úspory tuku můžeme dosáhnout tak, že plech na pečení či pečicí formu nebudeme vymazávat, ale použijeme pečicí fóli. Pokud bychom chtěli při pečení vánočních dobrot redukovat počet vajec, můžeme se řídit následujícím doporučením: vejce lze v mnoha těstech (kromě piškotových) nahradit sójovou moukou, kdy jednomu vejci odpovídá jedna polévková lžíce sójové mouky a tři lžíce vody. Osvědčeným výrobkem je Vajahit, který cholesterol neobsahuje vůbec a navíc má dvakrát nižší energetickou hodnotu. V těstech, kde není nutné použít sníh z bílků, lze vejce vynechat úplně, nebo je nahradit droždím či kypřicím práškem. Při potírání nahradí vejce oslazené mléko, ovocný sirup nebo voda.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.