Rada pro tento den - 23.9.
Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.
Udělejte si vlastní burčák! Máte několik kilogramů hroznového vína z vlastní úrody a chcete si připravit burčák? Tak to máte velmi dobrý úmysl a uděláte správně, když se do toho pustíte. Tady je recept na přípravu burčáku v malém množství.
1. Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.
2. Mechanicky oddělte stopky od bobulí, pomačkejte je nebo pomelte a nechte několik hodin (2–5) odležet.
3. Vylisujte šťávu.
4. Na 10 l vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl.
5. Nechte burčák kvasit při teplotě 15–25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.
6. Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem!
7. Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.
Nepoužívejte žádný konzervační prostředek.
Další podrobnosti o burčáku, vínu a také aktuální termíny vinobraní a dalších vinařských akcí najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.