Rada pro tento den - 23.5.
Z květnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak si připravit přírodní léčivé přípravky: bezinkový a pampeliškový med a jablečný čaj. Rady poslala Jaroslava Skoumalová z Třebíče.
Pampeliškový med
Potřebujeme asi čtyři sta květů pampelišek, dva citrony a dvě kila cukru. Květy pampelišek nasbírané v čistém prostředí zlehka prosprchujeme. Vložíme je do hrnce, zalijeme dvěma litry vody, přidáme citrony a dáme vařit. Od začátku doby varu vaříme ještě dalších patnáct minut na mírném ohni. Odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Výluh přecedíme, pampelišky vymačkáme. Přidáme cukr a vaříme ještě hodinu až hodinu a půl, až se med začne táhnout. Potom jej nalijeme do skleniček. Med se doporučuje při léčbě chronických bronchitid a astmatu. Můžeme jím sladit kaše, nákypy, ovocné knedlíky a podobně, samozřejmě také čaj nebo pampeliškový med užívat jen po lžičkách.
Jablečný čaj
Jedno středně velké čerstvé jablko nakrájíme na malé kousky a přelijeme půl litrem vroucí vody, necháme dvě hodiny odstát a pak scedíme. Čaj můžeme připravit i ze sušených jablek: Jednu čajovou lžičku sušených jablek přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody a necháme 20 minut odstát. Čaj je velmi lahodný a doporučuje se při nachlazení, kašli, k posílení nervové soustavy, pro zmírnění zánětů nebo při trávicích obtížích.
Bezinkový med
Potřebujeme květy černého bezu, citron a cukr. V hrnci zalijeme čtvrt kila bezových květů ostříhaných z hlavních stopek jedním litrem studené vody, přidáme jeden citron nakrájený na kolečka a vaříme 15 minut. Necháme louhovat do druhého dne. Druhý den vymačkáme květy s citronem přes plátýnko na cedníku do čistého hrnce. Do tekutiny přidáme kilo cukru a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Pak nalijeme do menších skleniček a uzavřeme víčky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.