Rada pro tento den - 23.3.

23. březen 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Balkónová rajčata tvoří pohledné, kompaktní, sytě zelené keříky. Když kvetou, kolemjdoucí je často považují z okrasné rostliny. Jenže na rozdíl od nich z květů dozrají lahodné a zdravé plody – červené, žluté, oranžové... Můžete se natáhnout pro čerstvé rajčátko z okna a hned je na talíři!
Rajčata patří k nejoblíbenější pěstované plodové zelenině. Vyzrálá na slunci, voňavá a šťavnatá… taková nekoupíme ani na trhu. Pěstování doma má samozřejmě další výhody, jako je kontrola nad hnojením a ochranou rostlin, a také výběr ze široké nabídky odrůd různých velikostí, barev, tvarů i chutí. Díky ní můžeme pěstovat i několik variant keříčkových cherry rajčat, vhodných do nádob a truhlíků.

Rajčata, pokud mají dobře plodit, jsou poměrně náročná na výživu a vláhu. Prostorné a dostatečně hluboké nádoby proto pěstování usnadní. Osvědčené jsou samozavlažovací truhlíky, do kterých můžeme vysadit několik sazenic vedle sebe. V horkých letních měsících nám velmi usnadní zálivku a rajčata nebudou strádat suchem, ani pokud na několik dní odjedete.
Drobnoplodé keříkové odrůdy, které splývají, vypadají půvabně i v závěsných koších. V truhlících, košících i jiných nádobách, které vždy musí být opatřeny drenážním otvorem, můžeme rajčata kombinovat i s rozmanitými kvetoucími letničkami či další drobnou zeleninou nebo bylinkami.
Nádoby je vhodné umístit na slunné, před větrem chráněné místo.

Pokud budou chráněné i před deštěm, poskytneme rostlinám nejlepší prevenci proti houbovým onemocněním, které rajčata často napadají. Podporuje je vlhko a mokré listy. Proto listy nemáčíme ani při zalévání.

Další podrobnosti o rajčatech naleznete stránkách časopisu Receptář www.ireceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.