Rada pro tento den - 23.11.

23. listopad 2007
Rada pro tento den

Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali několik užitečných drobných rad.

Snadné čištění okapů
Okapy velmi snadno vyčistíme nástrojem, který zhotovíme z vhodné plastové nádoby - ať již z PET láhve nebo třeba plastové láhve s uchem (například od aviváže). Z plastové láhve odřízneme dno a láhev pak odspodu šikmo seřízneme takovým způsobem, abychom vytvořili jakousi lopatku, kterou pak nabíráme a odstraňujeme nečistoty napadané do okapu. Tato plastová lopatka se snadno přizpůsobí tvaru okapu, nepoškodí jej a přitom je dostatečně pevná.

Ochrana proti rázům
Aby při práci s kladivem a majzlíkem netrpělo naše zápěstí i celá ruka, do které se přenášejí rázy od tvrdých úderů kladiva, zhotovíme si speciální tlumicí rukojeť. Nejde o nic složitého, stačí když na majzlík natěsno nasuneme například kus hutného molitanu nebo tvrdého polystyrenu velký asi jako pěst.

Ochrana před odletujícími kousky betonu
Při práci s kladivem a majzlíkem v tvrdém materiálu, jako je kámen či beton, často odletují drobné i větší kousky. Před nimi se chráníme jednak ochrannými brýlemi nebo také můžeme na majzlík nasadit kousek jemného kovového pletiva, které drží tvar a vytvoří tak proti odletujícím úlomkům spolehlivý štít.

Spustit audio