Rada pro tento den - 22.8.

22. srpen 2007
Rada pro tento den

Ze srpnového vydání časopisu Receptář jsme vybrali několik nápadů Kateřiny Kvačkové, jak netradičně využít textilní krajku.

Krajky nemusí být pouze ozdobou šatů, ale můžeme s jejich přispěním vyrobit zajímavé dekorativní předměty, jako například ozdobné keramické vázy, rámečky či pasparty, květináče a podobně. Krajky si k tomu účelu můžeme předem obarvit. To znamená, že krajku položíme na papír a podle fantazie ji barvíme štětcem a vodovými barvami, které mícháme s bezbarvým akrylovým lakem, který je také ředitelný vodou. Prolínáním barev můžeme vytvořit nejrůznější barevné kombinace a efekty. Nabarvené krajky pak ještě jednou přetřeme bezbarvým akrylovým lakem, aby fixoval vytvořenou barevnou kombinaci, pověsíme je na šňůru a necháme uschnout. Podobně můžeme krajkami vyzdobit například plátěné stínidlo stolní lampy nebo keramickou vázu, která se nám už okoukala. Krajku na keramiku připevníme tavnou lepicí pistolí, na textilní stínidlo krajku přistehujeme nití. Když nás paráda omrzí, kapky ztuhlé lepicí hmoty z keramiky snadno odstraníme, nit vypářeme. Ze zdobené krajky také můžeme vyrobit originální obal na sušené květy ve tvaru kornoutu. Samotný kornout vytvoříme z balicího papíru tak, aby do kornoutu šla vložit kytice. Krajku pak jednoduše kolem kornoutu ovineme a přilepíme. Nabarvené krajky se také hezky vyjímají nalepeny na okrajích pasparty nebo dřeveného rámečku na obrázek nebo fotografii. Velmi jednoduše tak získáme originální bytový doplněk. Křehká textilní krajka také dokáže změnit k nepoznání obyčejný květináč z červené pálené hlíny. Stačí například, abychom bílým krajkovým proužkem oblepili horní okraj květináče a na boku tento dekor doplnili kulatým krajkovým vzorem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.