Rada pro tento den - 22.7.

22. červenec 2008
Rada pro tento den

Z červencového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady Jana Kopřivy, jak na chalupě či na zahradě bezpečně likvidovat vosí hnízdo a co dělat, když hrušně napadne virové onemocnění - kaménkovitost.

Vosy tvoří svá hnízda na půdách domů, pod střechami i na stromech v zahradě. V žádném případě nedoporučuji stříkat na vosy z těsné blízkosti kapalné insekticidy, tím je pouze rozzuříme a ony zaútočí. V současné době je na trhu přípravek Biotoll - insekticidní prášek s dlouhodobým účinkem proti vosám, který hmyz spolehlivě vyhubí a vymýtí i vosí hnízda. Lahvička s přípravkem je opatřena kónickou aplikační hlavicí, z které lehkým stisknutím ze vzdálenosti 1-2 metrů vyfoukneme prášek na požadované místo, nejlépe nad a do vchodů vosího hnízda. Pozor, hnízdo mívá více vchodů! Přípravek doporučuji aplikovat ve večerních hodinách, kdy jsou vosy nejméně aktivní. Účinek přípravku po jeho aplikaci vydrží několik týdnů. Při práci je samozřejmě nutné dodržovat základní hygienická pravidla.

Kaménkovitost hrušní se projeví již dva až tři týdny po odkvětu, kdy se na nasazených plodech objeví tmavě zelené ostrůvky. Poškozená pletiva v místech skvrn se nevyvíjejí a plod se zde deformuje - propadá. V místech propadlin se objevují skupiny buněk, které jsou zpočátku zbarveny žlutě, postupně hnědnou a objevují se v celém profilu dužniny. Už na první pohled jsou napadené hrušky nevhodné ke konzumaci. Znehodnoceno může být 20-90 % úrody. Onemocnění se přenáší při vegetativním rozmnožování (roubování). Bohužel jakákoliv chemická ochrana je vyloučena, je nutné vysazovat pouze zdravý výsadbový materiál. Pokud jsou stromy pravidelně a vydatně napadeny kaménkovitostí, bude lepší se s nimi rozloučit.

Spustit audio