Rada pro tento den - 22.2.

22. únor 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy. Proč pít meltu?

Melta má svou historickou i současnou popularitu. Směs čtyř pražin - z bulvy cukrové řepy, z obilek žita a ječmene a z kořene čekanky - je dnes nejznámějším tradičním kávovinovým výrobkem. V dobách, kdy byla zrnková káva drahá nebo nedostupná, například během napoleonských válek, se výrobci v řadě zemí Evropy předháněli, aby vyrobili chuťově co nejzajímavější kávovinu.
První výrobna cikorky, sušeného a praženého kořene čekanky, vznikla na českém území v Mochtíně u Klatov začátkem devatenáctého století.
Nejznámějším předválečným kávovinovým výrobkem byla Pravá Franckova přísada ku kávě, zvaná Franckovka nebo též Frankovka podle německého jména majitele mezinárodního kávovinového koncernu. Vyráběla se v Pardubicích z čekanky, řepy a obilovin pěstovaných v Polabí.
Meltu má v oblibě i mnoho současných maminek, a to nejen kvůli nulovému obsahu kofeinu. Řada z nich během mateřství vnímá kladný vliv melty na svůj organismus. Některé jsou přesvědčeny, že nápoj podporuje jejich laktaci. Může za to především kořen čekanky, který obsahuje cenný inulin. Ten vedle využití při léčbě zánětů močových cest a dalších potíží svými probiotickými účinky posiluje kondici střev a brání je například před záněty, průjmovou infekcí i nádorovými chorobami. Inulin v tlustém střevě vyživuje lidskému zdraví prospěšné mikroorganismy. Tak posiluje imunitní systém. Dobrou meltu připravíme zhruba ze 4 lžic směsi nasypaných do litru vody a necháme ji vzkypět. Ze čtvrtiny až třetiny ji pak dolijeme horkým, nejlépe svařeným mlékem.
Další podrobnosti a rady najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz.

Spustit audio