Rada pro tento den - 21.9.

21. září 2007
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik rad pro zahrádkáře od Ludmily Duškové.

Tak jako každý rok, i letos zahrádkáře potrápili slimáci. Nyní je ta pravá doba myslet na příští sezonu. V září se totiž líhnou nové generace, především plzáka španělského. Jednou z možností, jak podstatně omezit počty jedinců, kteří by jinak přezimovali a na jaře zaútočili na naši zahrádku, je prostředek s obchodním označením Nemaslug. Nejde o žádnou chemii, ale o laboratorně odchované parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita.
Květák, který do konce nevytvoří růžici schopnou sklizně, je nutné chránit před prvními mrazíky. Ideální je bílá netkaná textilie, která rostliny ochrání až do minus 4 stupňů Celsia. Můžeme použít i přenosné fóliové kryty a rukávce. Postačí však i to, když porost překryjeme silným balicím papírem, který samozřejmě musíme zajistit proti větru.
Vůči mrazíkům, které mohou klidně přijít již touto dobou, jsou citlivé rovněž plody tykví. Proto je sklidíme okamžitě, jakmile předpověď počasí signalizuje pokles teplot pod bod mrazu. Dýně a cukety uložíme na dobře větraném místě, kde nehrozí mrazíky. Plody zde dozrají a poměrně spolehlivě pak vydrží až do prosince. Musíme je však pravidelně kontrolovat a zahnívající plody včas odstranit.
Září je také poslední měsíc, kdy sklízíme cibuli pěstovanou z výsevu. Pokud je nať ještě zelená, stačí rostliny podrýt a v půdě jen lehce přizvednout rycími vidlemi. Porušíme tak značnou část kořenů a značně tím urychlíme zatahování a vyzrávání cibulí. Naprosto nepřípustné je nať sešlapávat, protože takto poničíme kořenový krček a cibule pak od něj zahnívá.

Spustit audio