Rada pro tento den - 21.8.

21. srpen 2008
Rada pro tento den

Ze srpnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak se vyrovnat se zdravotními riziky horkých letních dnů.

Základní prevencí komplikací je především dostatečný příjem tekutin. Především pijeme pravidelně - každou půlhodinu skleničku, nejlépe čisté vody. Pokud sáhneme po minerálce, neměla by obsahovat víc než 500 mg minerálních látek na litr, jinak se ztíží odplavování zplodin látkové výměny z těla. Pro lidi s vysokým krevním tlakem je důležitý obsah sodíku v minerálce - čím méně, tím lépe, rozhodně by neměl přesáhnout 150 mg na litr. Minerálky s vyšší koncentrací minerálů bychom měli pít jen v malém množství (nejvíc půl litru denně), léčivé minerálky pak jen na doporučení lékaře a rozhodně ne na žízeň. Příliš vhodné nejsou ani vody sycené kysličníkem uhličitým - ten zaplní žaludek, takže vypijeme méně tekutiny, než se domníváme. Kysličník uhličitý má navíc odvodňující účinek, i při přiměřeném příjmu tekutin tak můžeme být dehydratovaní. Za velkých veder či při fyzické námaze musíme příjem tekutin zvýšit zhruba na dvojnásobek - jinak krev příliš zhoustne a zvýší se nebezpečí vzniku trombózy. Pozor ovšem na extrém v opačném směru: při nadměrném příjmu tekutin přetěžujeme ledviny a také srdečně-cévní systém.

Pokud můžeme, měli bychom za největších veder zůstat doma a v chladu. Rozhodně bychom neměli chodit na přímé slunce v nejkritičtější době mezi 11. a 15. hodinou. Pokud jsme si pořídili klimatizaci, neměli bychom ji v horkých dnech nastavovat na příliš nízké teploty. Optimální (i v automobilu) je 24 °C, podchlazení ohrožuje i zdravé lidi. Navíc organismus se hůře vyrovnává s náhlým přechodem z chladu do horka než naopak.

Vysokým teplotám přizpůsobíme i jídelníček. Za horkých dní dáme přednost lehčím jídlům, jako například zeleninovým salátům. Pokud máme chuť na maso, nejvhodnější je kuřecí, krůtí nebo rybí.

Spustit audio