Rada pro tento den - 21.4.

21. duben 2010
Rada pro tento den

Z internetového Receptáře vybíráme užitečné rady a tipy.

Voňavé bylinky jsou plné vitaminů, silic pro zdravé trávení, zdraví prospěšných flavonoidů a chlorofylu a přitom výtečně chutnají. Nejen z jídla, ale i z vaření činí potěšení! Poradíme vám, jak připravit bylinkový olej i ocet.
Olej lze připravit z bazalky nebo z rozmarýny či majoránky, tymiánu, kopru, fenyklu a dalších bylin. Je to skvělý způsob, jak uchovat chuť i prospěšné látky bylinek. Po ruce budete mít vlastní originání dochucovadlo salátů, marinád či omáček.
Na půl litru za studena lisovaného olivového oleje použijte přibližně čtyři lžíce bylinky. Rozdrťte ji v hmoždíři nebo třecí misce, přidejte trošku oleje a znovu kousky lístků promačkejte. Spolu se zbylým olejem vlijte do láhve, dobře uzavřete a nechte stát dva týdny na slunném místě.
Každý den směs protřepte a nakonec přeceďte.
Když do hotového oleje vložíte snítku příslušné bylinky, bude nejen pěkně vypadat, ale poslouží i coby etiketa.

Stejným postupem připravíte i bylinkový ocet – vhodným základem je ocet vinný či jablečný. Před smísením s rozmělněnou bylinkou ocet mírně zahřejte, látky z bylinek se pak do něj snáze uvolní.


Další informace o bylinkách proti jarní únavě najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio