Rada pro tento den - 2.12.

2. prosinec 2008
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář jsme vybrali několik tipů Ludmily Duškové na prosincové zahradničení.

Poslední měsíc v roce je nejvhodnější dobou, kdy můžeme pokácet starý, překážející nebo již uschlý strom. Stromy jsou totiž ve vegetačním klidu, bez listí a tak je práce mnohem snazší. Vždycky je dobré vykopat ze země i kořeny stromu. Pokud jsou příliš mohutné a netroufneme si na ně, je možné do otvorů navrtaných v pařezu nalít přípravek Root a po několika měsících ztrouchnivělý pařez zapálit.
Z procházky předvánoční přírodou si můžeme domů přinést celou řadu zajímavých materiálů pro dozdobení vánočního stolu. Například zbylé plody na keřích, jako šípky či plody břečťanu, zbytky květenství, ale i celou škálu travin. Poslouží nám výborně pro vytvoření vlastní dekorace, třeba misky nebo vánočního svícnu. Další rada je pro pěstitele růží: Pokud zůstaly na keřích růží pomrzlé nebo odkvetlé květy, je stále vhodná doba pro jejich odstranění. Celé rostliny se vyplatí zakrátit asi o polovinu a pak část rostlin těsně nad zemí - především kořenový krček - dobře přihrnout kompostem, případně listím smíchaným se zeminou. Tato vrstva ochrání pupeny před namrznutím, aby z nich na jaře mohly vyrašit nové výhony.
Cibuli a česnek lze využít k léčbě pokojových květin. Pokud u pokojovek zpozorujeme nápadné deformace listů či různé skvrnitosti a nepomůže-li květinám změna místa nebo přesazení, zkusíme potírat listy rovnou plochou rozříznutého česneku. Tuto kúru je možné po několika dnech opakovat. A jak pomůže cibule? Cibulové slupky přelijeme vařící vodou (nejlépe dešťovou) a necháme je asi 24 hodin stát. Pak rostliny v květináči postavíme do vany a důkladně je konvičkou na zalévání osprchujeme cibulovou vodou. Proti škůdcům také pomůže, když do květináčů přímo k rostlinám zapíchneme několik stroužků česneku.

Spustit audio