Rada pro tento den - 2.11.

2. listopad 2007
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady nožíře Josefa Pajla ze Sedlčan, jak správně brousit a udržovat nože.

Po práci nůž očistíme nejlépe pod proudem vody (ne horké), otřeme jej do sucha a uložíme samostatně na magnetický držák, nebo do dřevěného stojanu (špalku). Nikdy neukládáme nože společně s jinými noži nebo mezi příbory. Nože také nedáváme do myčky nádobí! U zavíracích nožů udržujeme čistou i štěrbinu pro čepel v rukojeti a čep občas namažeme minerálním olejem, nikoliv rostlinným, který časem tuhne.

Nožem řežeme jen to, k čemu je určen, šetříme a ocílkou udržujeme (obtahujeme) ostří. Udržování není přímo broušení, ocílka by měla být kvalitní - ať již ze speciální oceli nebo z umělého korundu. Při práci s ocílkou vedeme ostří nože směrem proti ocílce, z každé strany pod úhlem nejvíce 20°. Stejně tak postupujeme při ručním broušení na plochém brousku, které je vhodnější než broušení na brusce, kde hrozí mimo jiné nebezpečí vyhřátí břitu. Opět bychom si měli pořídit kvalitní plochý brousek s jednou stranou pro hrubé a s druhou pro jemné broušení - požadavky plně uspokojí i brusivo českých výrobců.

Ostří nože by nemělo být příliš tenké, pro většinu použití je vhodný úhel břitu 35°, nejvýše 40°. Čepel tedy vůči ploše vedeme pod polovičním úhlem tak, jako bychom si chtěli z brousku odříznout plátek. Stranu ostří při broušení pravidelně měníme po několika tazích. Své zastánce má broušení nasucho i na zvlhčeném brousku. Vlhčíme jej minerálním olejem nebo vodou - v tom případě pak brousek na určitou dobu ponoříme do vody, aby ji brusný materiál důkladně nasál.

Spustit audio