Rada pro tento den - 2.10.

2. říjen 2007
Rada pro tento den

Alergie nehrozí jen na jaře, kdy všechno kvete. I podzim má svá rizika, která se jmenují roztoči a plísně. Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme proto vybrali několik rad, jak tato rizika co nejvíc omezit.

- Snažíme se nepřetápět - v obytných místnostech by neměla být teplota vyšší než 20 °C, vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí 40-60 %.

- Snažíme se zabránit usazování prachu - dáme pryč otevřené poličky a předměty na nich odložíme do uzavíratelného nábytku, který se dá snadno otřít vlhkým hadrem. Na nejvyšší možnou míru omezíme bytový textil, ten zbylý často pereme a koberce často luxujeme.

- Peřina a polštář by měly být z dutého vlákna, alespoň jednou měsíčně je pereme. Povlečení měníme zhruba jednou týdně a pereme je na víc než 50 °C, abychom je zbavili výměšků roztočů.

- Pokud možno nesušíme prádlo v bytě. Často - krátce a intenzivně - větráme, zvláště v kuchyni a koupelně. V bytě nekouříme a omezíme i používání dráždivých čisticích prostředků, jako jsou spreje, leštěnky na nábytek a podobně.

- Pokud máme sklony ke kožním problémům, nepoužíváme agresivní a parfémovanou tělovou kosmetiku a prostředky na praní. Množství pracího prášku můžeme klidně zmenšit o třetinu a raději si připlatíme za kvalitní hypoalergenní a neparfémované prostředky. V běžných obchodech je obvykle neseženete, musíte se vydat do lékárny. Na obalu mají samolepku se zelenou žábou - logem občanského sdružení MÁŠA, které je certifikátem výrobku bezpečného pro alergiky a ekzemiky.

Spustit audio