Rada pro tento den - 20.12.

20. prosinec 2007
Rada pro tento den

Z prosincového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady čtenářky Ludmily Tokárové z Košic, jak pěstovat a využít stévii. Tato rostlina je známá především jako velmi vydatné přírodní zdravé sladidlo vhodné zejména pro diabetiky.

Paní Tokárová mimo jiné píše, že v době vegetace ze stévie nejčastěji připravuje sladký koncentrovaný macerát. Postup je následující: Listy i měkké výhonky pokrájíme nadrobno, dáme je do sklenice a zalijeme vlažnou převařenou vodou. Nádobu uzavřeme a obsah necháme vylouhovat. Už po několika hodinách je roztok sladký, je hned k dispozici a můžeme jej dát do ledničky, kde vydrží pět až sedm dní. Vody dáme asi pětkrát víc než bylin, podle toho, jak sladký roztok chceme mít. Roztok postupně odebíráme a sladíme jím nápoje, pokrmy, uplatníme jej i při zavařování a pečení. Louhování můžeme opakovat dvakrát až třikrát, dokud je macerát sladký, nebo vodu doléváme. V případě, že roztoku máme víc, než zrovna potřebujeme, zmrazíme ho a později sladíme rozmraženými sladkými ledovými kostkami. Ze stévie můžeme připravit také silný sladkokyselý nálev na přípravu salátů i na zavařování okurek. Je to opět jednoduché: Stévii pokrájíme a vylouhujeme ji v octě (může být obyčejný nebo jablečný, s přidáním bazalky, kopru nebo estragonu). Octový výluh pak před použitím stačí jen zředit. Můžeme připravit také extrakt stévie v alkoholu. Opláchnuté a osušené listy zalijeme alkoholem - vodkou, slivovicí či rumem. Důležité je, aby listy byly v alkoholu ponořeny celé, případně může být alkoholu více. V uzavřené sklenici pak necháme listy vylouhovat 10-14 dní a potom extrakt scedíme. Alkoholový extrakt je výjimečně sladký - do kávy a čaje stačí několik kapek. Můžeme jej použít i do těsta, moučníků, likérů, ke slazení vína, zavařenin - samozřejmě není vhodný pro děti. Macerát i extrakt je možné připravit také přes zimu, kdy stévie prožívá vegetační útlum. Používáme sušené listy. Ty rovněž můžeme drtit na prášek a jím přislazovat.

Spustit audio