Rada pro tento den - 20.11.
Z listopadového čísla časopisu Receptář jsme dnes vybrali rady jak si doma uvařit černé a medové pivo. Poslala je Marta Mišovičová Z Oder.
Černé pivo ze sladové kávy
Do smaltované nádoby vlijeme 10 litrů vody, přidáme půl kila sladové kávy a vaříme asi hodinu. Potom přidáme deset gramů chmele a čtyřicet deka cukru a vaříme ještě dalších 20 minut. Směs potom ochladíme na teplotu místnosti. Malé množství získaného roztoku smícháme s deseti gramy kvasinek, přelijeme do nádoby a necháme v klidu do následujícího dne. Roztok pak procedíme hustým plátnem a stáčíme do láhví. Láhve musí být neprodyšně uzavřené, případně zazátkované a zajištěné provázkem nebo drátem. Láhve uložíme na chladné místo. Pivo můžeme po několika dnech pít. Pozor, po otevření láhve pivo velmi pění.
Medové pivo
Půl hodiny povaříme půl kila medu v devíti litrech vody a odpařený díl vody doplníme na konečných deset litrů. Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších dvacet až třicet minut. Do litru ochlazeného roztoku dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě. Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme namnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě. Bouřlivé kvašení končí po třech až pěti dnech, proto demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví. Slad a chmel lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích a sladová káva je melta.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka