Rada pro tento den - 19.9.

19. září 2007
Rada pro tento den

Ze vší té letní barevné záplavy zůstávají na podzimních květinových záhonech jen macešky a chryzantémy. V poslední době se pomalu a nesměle u nás zabydlují rostliny, které tuto podzimní paletu zajímavým způsobem obohacují. Jde o okrasnou kapustu a okrasné zelí. Z nového čísla časopisu Receptář jsme o ní vybrali několik základních informací.

Okrasná kapusta a zelí jsou blízcí příbuzní klasické kapusty a zelí s tím rozdílem, že mají otevřenou růžici listů s výrazně vybarveným středem do odstínů červené, růžové nebo bílé barvy. Střed růžic však získá výrazné zbarvení teprve při poklesu nočních teplot pod deset stupňů Celsia. V létě tedy nejsou zelené listové růžice okrasné kapusty ničím nápadné, barevnou dominantou zahrady se stanou obvykle až v polovině září a zůstanou jí až do pozdního podzimu, nezřídka až do Vánoc. Ale zdobit mohou nejen záhony. Okrasná kapusta a zelí jsou jako stvořené pro okenní a balkonové truhlíky, kde plnohodnotně na další měsíce nahradí petúnie či muškáty sežehlé prvními mrazíky. A pokud nás tato okrasa v truhlíku omrzí, můžeme ji sníst - listy okrasné kapusty a zelí jsou sice tužší než ostatní košťáloviny, ale jedlé. Rostliny se přizpůsobují prostoru, který mají k dispozici. Tatáž odrůda, která na záhonu dorůstá výšky až půl metru a tvoří růžice o průměru 80 centimetrů, doroste v květináčku pouze do průměru 20 centimetrů. Tyto růžice můžeme pak použít i při tvorbě ozdobných květinových vazeb. Na výsev okrasné kapusty je však již pozdě - sít ji musíme od poloviny května do konce června. Nicméně již teď se můžeme připravit na příští sezonu - výběr semen odrůd převážně pocházejících z Japonska je u nás dostatečně široký.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.